سلام
تخمدان ( (Ovary
لوله های رحمی ( Fallopian Tube)
رحم (Uterus)
گردن رحم (Cervix)
واژن (Vagina)
واژینا ،لوله ایست از جنس عضلانی –غشایی (Musculo membranous) که انتهای بالایی ان اطراف سرویکس (گردن رحم )را فراگرفته است و قسمت پایینی ان ،به دهلیز واژینال معروف میباشد که در شکاف بین minor labia قرار گرفته است .
مخاط واژن فاقد غده بوده و موکوسی که درون مجرای واژینال یافت می شود (بویژه در زمان تحریک و جفت گیری) از غدد سرویکس و سایر غدد میباشد.
سلولهای پوششی واژینال تحت تاثیر استروژن، مقدار زیادی گلیکوژن تولید کرده و در خود ذخیره می کنند این گلیکوژن هنگام جدا شدن سلولهای واژن و تخریب آنها به هنگام (مِنس )، به درون مجرای واژینال وارد می شود.
مخاط واژن فاقد پایانه های عصبی حسی فراوان بوده و اندک پایانه های عصبی برهنه ای که در آن وجود دارند، احتمالاً همان رشته های درد می باشند ،اما به طور کلی میتوان گفت بیشترین تمرکز اعصاب در 1/3ابتدایی ورودی ان میباشد .
فلور (ترکیب ترشحات و میکروارگانیسم ) واژینال:
منشا ترشحات طبیعی واژینال به منظور حفظ اسیدیته ی محیط داخلی بر محدوده [4 – 4.3]:
غدد:سباسه،عرق،بارتولن،اسکِن
ترانسودای واژن(ترشحات دیواره ی واژینال )
سلولهای ریزش یافته ی واژینال و سرویکس
موکوس (ترشحات) سرویکس
مایعات حاصل از اندومتر (مخاط درونی رحم ) و سالپنژها
میکروارگانیسم ها و فرآورده های آنها
کرایتریا (مشخصه )ترشحات نرمال :
شفاف و روشن و بی رنگ (در برخی موارد شیری رنگ )
بدون بو و بدون علائم تحریک واژن
PH طبیعی واژن کم تر از 5/4
در هنگام تولد ، واژینال نوزاد استریل میباشد ،در این زمان به دلیل وجود میزان بالای گلیکوژن در سلول های اپیتیال و حضور استروژن مادر ،لاکتیک اسید تولید خواهد شد ،اما با از بین رفتن اثر استروژن بعد از گذشت چند هفته ، لاکتیک اسید نیز تا اغاز بلوغ ناپدید خواهد شد.
بعد از گذشت چندین سال ،در ماه های اولیه بعد از بلوغ جنسی و شروع قاعدگی،ساختار و عملکرد دستگاه تولید مثلی دچار تغییرات هورمونی منظمی میشود و این ثبات هورمون ها به ویژه استروژن به حفظ ثابت فلور واژینال نیز کمک خواهد کرد و از این زمان تا دوران منوپوز (یائسگی )فلور ان مخلوطی از لاکتوباسیل های بی هوازی و هوازی ،استرپتوکوک آلفا همولیتیک ،پپتو استرپتوکوک ،مگاسفرا ،آتوپبیوم ،گونه های پره وتلا ،کلستریدیوم ،گاردنلا واژینالیس ،اوره آپلاسما ،اوره آلیتیکوم و ... میباشد .
چرا لاکتوباسیل!!؟؟
درسال 1892ژنیکولوژیست المانی به نام Albert Döderlein توانست طی تحقیقاتش سرده ای به نام لاکتوباسیلوس که زیر مجموعه ی میکروارگانیسمی به نام پروبیوتیکس میباشد را کشف کند و انرا گِیت کیپِر یا محافظت کننده ی واژینال نامید.
لاکتوباسیل ها نیز از 15 زیرمجموعه تشکیل شده اند که مهم ترین انها در محیط اندوژنیتال به صورت زیر میباشند:
L. acidophilus / L. casei, / L. plantarum,/ L. fermentum,
L. cellobiosus,/ L. brevis,/ L. minutus / L. salivarius / L. crispatus / L. iners / L. jensenii /
L. gasseri
متابولیسم حاصل از لاکتوباسیل ها :
تولید لاکتیک اسید:
یکی از مکانیسم های اصلی کامپوزیشن میکروفلورهای واژینال تولید ماده ای اسیدی به نام لاکتیک اسید میباشد که به کمک ان بتوان اسیدیته واژینال در محدوده ی 4.3 ثابت و حفظ شود .
هیدروژن پراکساید H2O2:
یکی دیگر از مکانیسم های لاکتوباسیل ها تولید H2O2 میباشد ،در صورت حضور این ماده در دوز مشخص و ایده ال میتواند از ورود یا تکثیر میکروارگانیسم های زیر جلوگیری کند.
HIV-1 / herpes simplex virus type 2 (HSV-2) / Trichomonas vaginalis /
G. vaginalis / E. coli
از میان 4 زیرمجموعه ی هایلایت شده در بالا L.iners کمترین میزان تولید هیدروژن پراکساید را دارد.
باکتریوسین:
پپتیدهایی (امینواسیدهایی پیچیده تر )که توسط باکتری ها تولید شده و دارای خواص انتی بیوتیکی میباشند اما انتی بیوتیک نامیده نمیشوند و از رشد باکتری های بیماری زا جلوگیری میکنند و در پایین نگه داشتن phموثر میباشد .
دو گونه لاکتوسین 160 و کریسپین حاضر در فلور واژینال میباشند.
: L .gasseri
میکروارگانیسمی میله ای شکل پپتیدوگلیکانی که از سرده ی لاکتوباسیل ها میباشد ،
علاوه بر محیط واژینال در محیط داخلی روده ها نیز یافت میشود .
در تولید لاکتیک اسید و هیدروژن پراکسید به منظور حفظ اسیدیته ی واژینال کمتر از 4.5 مانند سایر لاکتوباسیل ها نقش دارد.
پیک فعالیت ان ،هنگام کمبود اکسیژن و پوشیدن لباس تنگ و پلاستیکی به منظور جلوگیری از رشد پاتوژنز میباشد.
L . jensenii
23%از کلونی لاکتوباسیل ها را شامل میشود .
نمای میکروسکوپی :میله ای شکل
ویژیگی :میکروارگانیسمی گرم مثبت و بی هوازی
محیط سلولی موردنیاز برای تکثیر:به منظور رشد در حد ایده ال نیاز به محیطی سلولی حاوی فولیک اسید ،ویتامین b12،نیتریک اسید ،...نیاز میباشد.
فراورده ها: تولید لاکتیک اسید و هیدروژن پراکسید
ماکسیمم فعالیت:رسیدن استروژن به بالاترین میزان خود در یک سیکل جنسی و همچنین در دوران مِنس (پریود )
Lactobacillus crispatus:
32%از کلونی لاکتوباسیل ها را تشکیل میدهد.
میکروارگانیسمی که لاکتوز (قند حاصل از شیر )و سایر مواد قندی و گلوکز را به لاکتیک اسید متابولیزه میکند.
محل جایگیری ان :به دیواره ی سلول های اپیتیال واژینال میچسبند و مانع از اتصال پاتوژنز ها خواهند شد .
از رشد پاتوژنز های گروه بسیاری از پاتوژنز های گرم مثبت و منفی جلوگیری خواهدکرد.
L. iners:
میکروارگانیسمی که علاوه برداشتن متابولیسم یکسان همانند سایر گروه های لاکتوباسیل ها به هنگام تغییر فلور نرمال واژینال به ابنرمال فلور ، و در صورتی که عوامل زمینه ای خارجی در سطح گسترده وجود نداشته باشد ،میتواند نقش موثری را ایفا میکند.
عوامل موثر برتغییر فلور نرمال واژینال :
دوران مِنس :
به دلیل خارج شدن بافت نکروز و مرده به همراه خون که ph ان 4.7 میباشد ،در نتیجه فعالیت لاکتیک اسید حاصل از متابولیسم باکتری ها را تحت الشعاع قرار میدهد و زمینه برای رشد میکروارگانیسم های بیماریزا بهتر برقرار خواهد شد ،حال اگر رابطه ی جنسی نیز در این زمان برقرار شود ،به دلیل انکه عفونت میتواند به صورت خاموش و بدون بروز علایم تیپیک در ژنیتال مردان وجود داشته باشد ،میتواند خانم را در معرض انواع بیماری های امیزشی قرار دهد و بر اساس مدت درمان باید از داشتن رابطه جلوگیری شود تا از بروز و انتقال همان بیماری به همسر نیز جلوگیری شود و البته در این زمان خانم سلامتی جنسی خود را بازیابد ؛پس اقایون محترم لطفا به این نکته توجه داشته باشید .... :)
روابط جنسی :
بعد از ازدواج و داشتن روابط جنسی ،فلور واژینال کم و بیش دچار تغییرات میشود ،به دلیل ورود مایع semene (منی ) و خاصیت الکالینی ان ،بر روی عملکرد لاکتوباسیل ها و سایر باکتری ها تاثیر گذار خواهد بود ،اما در صورتی که دفعات اینترکورس در یک هفته بالاتر از 7 مرتبه باشد شرایط برای رشد و بیماری زایی پاتوژن های مهمی از جمله ، کلامیدیا تراکوماتیس ،مایکوپلاسماها فراهم خواهد کرد .
دوران بارداری و delivery(زایمان ):
معمولا کلونی لاکتوباسیل ها افزایش میابد و حتی میزان حضور انها را تا 90%هم گزارش کرده اند ،ولی میزان سایر باکتری ها مانند – Prevotella، G. vaginalis،و ... در تحقیقی مشخصی که در جامعه ی اماری بالا به اثبات رسیده باشد وجود ندارد .در سومین روز پس از دلیوری به دلیل وجود لوشیا (خونریزی پس از زایمان)، سوچورهای(بخیه ها ) واژینال و تغییر در سطح هورمون ها می توانند فرد را مستعد کلونیزاسیون باکتری های بی هوازی کنند اما از حدود هفته ی ششم پس از دلیوری ، فلور میکروبی واژینال به حالت طبیعی خود باز می گردد.
در دوران منوپوز (یائسگی ):
به دلیل کاهش لِول هورمون استروژن ،متعاقبا گلیوکوژن موجود در سلول های اپیتلیال نیز متابولیسم کمتری خواهند داشت و در ادامه لاکتیک اسید کمتری تولید خواهد شد ،کاهش ترشح استروژن به همراه افزایش کلونی پاتوژنز بیماریزا مانند پری وتلا تیموننسیز ،پورفیروموناس ،پپتونیفلوس ،و ... باعث ایجاد خشکی در واژینال و دیسپارونی و درد در هنگام رابطه ی جنسی خواهد شد .
استفاده ی وسیع الطیف از انتی بیوتیک ها
استفاده از اسپرمکشها و رینگهای واژنینال ، دیافراگم یا اسفنج ضدبارداری
استفاده از پدهای بهداشتی با قدرت جذب بالا در مدت طولانی
ضعف سیستم ایمنی ناشی از استرس و نگرانی و فشار عصبی
فلور نرمال واژنینال شامل:
Mycoplasma species – Ureaplasma urealyticum - Staphylococcus epidermidis - Group B Streptococcus– Viridans Streptococci – Enterococcus species- Lactobacillus species - Clostridium species - Actinomyces species - Bifidobacterium species – Propionibacterium acnes- Peptostreptococcus species - Neisseria species – Acinetobacter species – Enterobacteriaceae - Gardnerella vaginalis - Candida species
پاتوژنز (میکروارگانیسم بیماریزا) واژینال :
Chlamydia trachomatis – Gardnerella vaginalis – Haemophilus ducreyi – Mycoplasma hominis- Mycoplasma genitalium – Neisseria gonorrhoeae – Neisseria meningitidis – Ureaplasma urealyticum
"Es.aida"
← مطالب مرحومه آیدا (۴۴ مطلب مشابه)
- ۱۸۱۷ بازدید توسط ۱۴۳۶ نفر
- يكشنبه ۴ مهر ۹۵ - ۲۲:۳۰